PKN
Protestantse gemeente Tange-Alteveer
 
Ter overdenking Ter overdenking


De beker van het lijden dient zich aan.....

"Kunnen jullie de beker drinken die Ik zal drinken?". Toen Jezus deze vraag stelde aan Johannes en Jakobus-zij antwoorden spontaan en vol overtuiging: Ja, dat kunnen we - deed Hij de volgende angstaanjagende voorspelling: "Mijn beker zullen jullie drinken". De beker van Jezus zou hun beker zijn. Zij wilden hetzelfde leven als Jezus en Jezus wilde niet dat zijn vrienden zouden lijden, maar Hij wist dat het wel zou gebeuren, ook zij zouden door het lijden hun heerlijkheid bereiken. Later zegt Hij: "Moest de Messias niet zo lijden en dan Zijn heerlijkheid binnengaan". De beker van verdriet zal de weg wijzen naar de beker van vreugde, deze kunnen niet gescheiden worden, God zelf moest de verlossing bewerkstelligen, daar is een mens niet toe in staat.

Ook onze beker is vaak zo vol van pijn dat vreugde totaal onbereikbaar lijkt. Wanneer we geplet zijn als druiven, kunnen we niet denken aan de wijn die we ooit zullen worden. Het verdriet is soms zo groot dat we geen uitweg meer zien....
Maar door het lijden van Jezus Christus worden we eraan herinnert, dat onze beker van verdriet tevens een beker vol van vreugde is en dat we op zekere dag de vreugde net zo intens zullen genieten als ons huidige verdriet.

Jezus bad in de hof van Getsemane en vooral in de beschrijving van Zijn gebed in die mooie tuin zien we de diepe angst en niet te dragen verdriet van onze Here Jezus Christus. Bidden in tijden van verdriet of pijn is niet prettig of eenvoudig, onze diepste liefde wordt er in uitgedrukt, maar het vrijwaart ons niet van pijn en moeite. Naarmate ons bidden inniger en dieper wordt, hebben we meer lief en lijden we meer, zien we meer licht en donker, meer genade en meer zonde, meer van God en meer van jezelf en voel je je zondig bestaan.... een zondig bestaan dat op Golgotha gedood wordt, gedragen door Hem die vroeg of de drinkbeker aan Hem voorbij mocht gaan.

Maar Gods wil moet voorrang krijgen boven onze wil, Jezus ging ons voor in Zijn gebed.....

Als wij God in al Zijn heerlijkheid willen zien, zullen we Hem ook in al Zijn ellende moeten zien... we moeten onder aan het kruis omhoog kijken en onze pijn en moeite, ons verdriet, ons lijden, biddend aan Zijn voeten leggen en als wij dan die totale vernedering, de Godverlatenheid en de uiteindelijke straf op de zonde zien gebeuren... dan kunnen we de schoonheid van de verheerlijking beleven.

Ik wens u een gezegende stille tijd, een tijd van overdenken om u voor te bereiden op de herdenking van Zijn kruisdood,   Hij voor mij, het mooiste bericht wat u ooit heeft kunnen ontvangen. Als u dat beseft dan wordt de Paasmorgen een nog groter feest, de dood is overwonnen, wij mensen krijgen toegang tot het eeuwig heil.

Martin Leussink
 
terug
 
 
 
Hoe herken je CORONA ?
meer
 
Corona Gebed

Lieve God,

Wat moeten we ervan denken
nu het coronavirus zo dichtbij is gekomen
en de eerste mensen in ons land besmet zijn?

We willen vertrouwen dat het goed komt.
We willen onszelf en anderen niet bang maken.
We willen realistisch blijven, en verstandig zijn met hygiëne.

Maar we voelen ook onze kwetsbaarheid.
We voelen de ongrijpbaarheid
en de grilligheid van het virus dat om zich heen grijpt.

Sommigen noemen het een hype
en het lijkt ineens over niks anders te gaan.
God geef ons open ogen om al het nodige te doen,
en de durf om te doen wat we niet hoeven te laten.

Geef wijsheid aan onze artsen en verpleegkundigen,
onze bestuurders en wetenschappers.
Geef vertrouwen in hun kunde.
Geef geloof in een goede afloop.
Geef verbondenheid met wie het allerkwetsbaarst zijn,
en met hen die door andere ziekten zich kwetsbaar voelen.

Ons leven is uit en in uw hand.
Behoed ons en bewaar ons.

Amen 

 
Gastenboek (ook voor vragen en Wensen)
KLIK OP ONDERSTAANDE LINK en klik dan op schrijf nieuw bericht
https://www.tboek.nl/gastenboek/websitegastenboek/
 
Digitaal Kerkblad
https://kerk-alteveer.jouwweb.nl/
 
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.