PKN
Protestantse gemeente Tange-Alteveer
 
Harkema in Kapuna (vervolg) Harkema in Kapuna (vervolg)

Harkema in Kapuna(1)

Anderhalve maand geleden vertrokken we naar Australië voor een paar weken. Anne had een terugkerende borstontsteking en in Australië konden we de oorzaak daarvan laten onderzoeken. Behalve de bezoekjes aan het ziekenhuis hebben we fijne gezinstijd gehad, waarbij we vooral veel kringlopen en speeltuinen hebben bezocht. Na twee weken krijgen we de uitslagen binnen. Die waren positief: de verwachting is dat het probleem vanzelf over gaat.
Terug in Kapuna stonden ons andere obstakels te wachten. Anne gaf met zoveel liefde en vreugde les op de Kapuna Life School, maar tijdens ons verblijf heeft de schoolboard besloten dat zij niet meer mag lesgeven. De voornaamste reden is dat de directeur vond dat haar gezag niet door Anne werd gerespecteerd. Dit is voor ons moeilijk te begrijpen. Maar we hebben één hoop en dat is dat God een plan heeft voor ons, ook als wij het niet begrijpen. Hij zal zijn weg wijzen en uitkomst bieden.

Harkema in Kapuna(2)

Veel mensen hebben we verteld over het Nieuw-Zeelandse doktersechtpaar dat zeventig jaar geleden het ziekenhuis in Kapuna is begonnen. Zij zijn hier gekomen en niet meer weggegaan en zij hebben ontzettend veel werk verzet voor Kapuna en de hele omgeving. Naast gezondheidszorg hebben ze ook veel Bijbelonderwijs gegeven en zijn ze op veel manieren tot zegen geweest. Dertig jaar geleden overleed de man, Peter Calvert, en afgelopen week is, op 98-jarige leeftijd dokter Lyn Calvert overleden. Tot haar negentigste heeft ze als dokter gewerkt. De laatste jaren zag ze er naar uit om naar 'huis' te gaan. Twee dagen lag ze opgebaard in de kerk en kregen mensen de kans om afscheid te nemen. Gedurende die hele tijd werd er bij haar gewaakt, werd er gezongen en werden herinneringen aan haar gedeeld. Haar kinderen zeiden: Zij is onze mama, maar zij is ook jullie mama, de moeder van de hele gemeenschap hier. En dat was overal voelbaar. Het was heel bijzonder om te horen voor hoeveel mensen ze tot zegen is geweest. En veel verhalen en herinneringen gaan niet over spectaculaire ondernemingen, maar over hoe trouw ze in de tuin werkte, hoe ze bijbelverhalen voorlas aan de kinderen en hoe ze geduldig maar ook streng was voor haar ziekenhuispersoneel en studenten en hoe ze biddend leefde. Zegen zit in kleine dingen. Nu is ze bij de Vader. Wat een feest zal dat zijn.
Via onderstaande link, kun je een documentaire bekijken, waarin zij haar verhaal verteld.
Een aanrader: https://vimeo.com/341454388

 
terug
 
 
 
Liturgie (1-10-2023) (09:30 uur)
meer
 
Harkema in Kapuna (vervolg)
meer
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.